Tips & tricks inför Vasaloppet

Published on 20 februari, 2018

För många drar det nu ihop sig inför Vasaloppet, Tjejvasan eller något annat lopp med mål i Mora. Många har lagt ned mycket träning och pengar för att vara så förberedd som möjligt inför dessa klassiker. Vi vill ge er alla åkare några enkla tips och rekommendationer för att färden mellan Sälen och Mora ska gå så bra som möjligt. Även om det är ganska simpla tips så ska dessa inte underskattas med tanke på den effekt de kan ha. Det är ju som bekant tufft att träna sig till en bättre tid, så varför då kasta bort den på onödigt strul under loppet.

Energi och vätska: 

Åsikterna över vad man ska äta och dricka under tävlingar o träning varierar och det är inte alldeles enkelt då även trenderna inom detta område växlar. Vi menar på att det absolut viktigaste är att hålla sig till sin plan som man bör testa vid fler tillfällen under året så den kanske viktigaste tävlingen inte blir första gången. Intaget av näring är märkligt nog ett av de områden som de flesta slarvar med och med tanke på effekterna av att vara låg på energi eller i värsta fall ”gå i väggen” förstör hela dagen. Vi använder sportdryck utan koffeinsom bas där vi langar högkoncentrat i form av liquid med koffeinunder loppet. Åkaren har även med sig extra liquid som reserv om man missar langning eller är i behov av mer energi. Dessa kan fästas på dräkten med kardborre som gör det enkelt att ta dem (bild 1). Koffein motverkar inte bara trötthet utan det ökar även kroppens förmåga att använda fett som energikälla vilket blir viktigt under ett så långt lopp då man verkligen behöver kroppens kolhydratdepåer i slutet då farten är hög. Att ta koffein kontinuerligt redan från början rekommenderas och en tumregel är 3-6 mg/ kg kroppsvikt. Vid 2 tillfällen får också åkaren högkoncentrat som förebygger och motverkar kramp (Risberg o Oxberg). Vid ca 15 km kvar använder vi oss även av Cola som är avslagen. Detta ger inte mer energi men har en bra psykologisk effekt då man vet att målet närmar sig. Ytterligare ett tips gällande koffein är att inte använda det inom 7 dagar innan det lopp man ska åka. Gällande kolhydrattömning har vi bara en sak att säga – Det hör till stenåldern! Ät bara i överkant av normalt och se till att drick ordentligt dagarna innan.

För att säkra att åkarna får tillräckligt med vätska så kör de med bälten under hela loppet för att kunna dricka både ofta och när man vill. Vi langar ut nya bälten halvvägs och de första får de på toppen av första backen. Vi rekommenderar verkligen alla att köra med eget bälte istället för att aktivera halva släkten i bilkörning där det kanske är enda gången på året man gör något liknande (nu tar vi ingen hänsyn till att närstående faktiskt tycker det är kul att se på o hjälpa till 🙂 ). För att bältet ska fungera bra så har vi finslipat på sådana bälten som går att köpa. Man tar kardborren som redan finns på bältet/eller syr på så att man snabbt kan ta på och av det (bild 2, 3). Vätskeryggsäck är också ett bra alternativ om man behöver mer vätska eller saker med sig.

 

Vallning:

Många väljer att staka Vasaloppet men det är som bekant tufft att orka upp i första backen utan hjälp av benen. Ett knep som är beprövat är att lägga glider på hela skidan för att sedan lägga burkvalla under fästzonen. När man väl har kommit upp så kan man sladda eller slita bort fästet. Notera att detta inte gäller klister eller riktigt mjuk burk för då lägger sig det bara bak på skidorna då ruggningen inte håller vallan på plats. Med andra ord så fungerar detta bäst vid kallare o hårdare förhållanden. Även en sk stakskida är heller inte optimalt att göra detta på då spannet gör att varje gång man stakar så kommer fästet ligga i. Glöm heller inte att ta med dig en burk fästvalla eller spray om du behöver komplettera under loppet för den vallahjälp som finns brukar det vara lång kö till.

Vill man fördjupa sig inom detta område så kan du göra det HÄR!

Kläder:

Det finns ett stort utbud men som alltid är det fler tunna lager som gäller. Tolerera att du fryser lite på start för det tar inte lång tid annan man blir varm. Ta hellre med en väst eller extra underställ om du är osäker. Glöm inte mössa eller pannband för nedkylningen är som störst via huvudet och du förlorar viktig energi om du fryser. Glasögon är också ett måste och det gäller i alla väder.

Vi önskar alla stort lycka till och hoppas detta har gett dig nån hjälp på vägen!

Enjoyed this video?
"No Thanks. Please Close This Box!"