Sverigepremiär

Published on 21 november, 2016

Helgen har gått och med facit i hand kan man analysera utan att dra för stora växlar av den, det är ju en bit kvar av vintern trots allt.

Av våra så stod Sara, Anton, Oskar, Bob och Erik på startlinjen på lördagens klassiska lopp i Bruksvallarna som traditionsenligt är värd för Sverigepremiären. Anton åkte givetvis skate-loppet dagen innan då de traditionella loppen är huvudfokus. Sara åkte även hon skate och gjorde det riktigt bra med tanke på att det varit långt ifrån prioritet denna säsong. Anton gjorde också ett stabilt bra lopp utan att överträffa sig själv, med kort marginal upp till de snabbare för dagen. På det klassiska loppet åkte Sara riktigt bra och blev 4:e svenska dam och 5:a totalt med fäste under skidorna, vilket lovar gott inför nästa helgs långloppspremiär i Pontresina. Bland grabbarna var Anton bäst följd av Oskar och Erik samt Bob. Inga jätteinsatser av dem men stabila lopp med tanke på den konkurrens och tidsmarginaler det brukar vara i Bruksvallarna. Alla ligger bra i fas så resultaten kommer att komma under vintern när det blir allvar på riktigt för alla som fokuserar på långlopp. Man blir även lite blind med tanke på att flera av de främsta konkurrenterna trots allt var bakom i resultatlistan. Vi kan också konstatera att det var många långloppsåkare som åkte riktigt fort vilket var kul att se samtidigt så blir det en grym utmaning i vinter, men det är precis som det ska vara!

Om man inte snöar inne på resultat så kan man också konstatera något som säkert de flesta noterade oavsett om man var på plats eller inte. Att regeln med dessa nya stavlängder mer eller mindre är ett skämt och totalt verkningslösa det har (läs förhoppningsvis) de flesta redan insett men man kan inte mer än hålla sig för skratt när representant på plats blir citat ”överraskad att det var så många som ville kontrollera sina stavar” vid första klassiska loppet samt att man vidare inte ville kommentera regeln. Med tanke på det anmälningsrekord och debatt som varit så upplevs det lite märkligt att man inte var bättre rustad för den kö som uppstod kvällen innan. Men för att dra en dålig parallell så var säkert inte allt glasklart den dagen då högertrafik infördes heller. För att summera tävlingarna där uppe var ändå allt positivt med tanke på så höga deltagarsiffror det var, som verkligen skvallrar om att svensk skidsport är glödhet! (Notera att omslagsbilden ej är skidrelaterad 😉 )

Slänger man blick även över gränsen mot Norge och deras premiär där så ser man att allt är i sin ordning som vanligt. Total brist på självinsikt gällande medicinering/behandlingsmetoder på friska utövare samt att Petter Northug är ett halvt sekel efter på första loppet. Nu hade man möjlighet att tysta kritiker lite grann genom att följa mer etiska riktlinjer men man väljer ändå att fortsätta som tidigare. Komiskt nog har knappt någon reporter behövt kommentera detta ytterligare under helgen då det räckt med att skriva om Bill Impola som levererat första klassens citat som om det inte vore någon morgondag. Sannolikt så har man säkerligen gjort en höna av en fjäder men det är samtidigt befriande att någon faktiskt har lite karaktär och säger vad man tycker trots att man är i idrottsmiljön själv.

Nog om det, nu laddar vi för att den ”riktiga” premiären denna helg och styr mot första anhalt i Schweiz!

/ Martin

Enjoyed this video?
"No Thanks. Please Close This Box!"